You are currently viewing 2020
2020

Διαδικτυακή ενημέρωση σχετικά με το Πρόγραμμα Γυναικείας Υγείας: Διαχείριση Βάρους και Αφύπνιση Σωματικής Συνειδητότητας “Lolla Rossa”

Τι επηρεάζει το σώμα μας για να είναι υγιές; Το βάρος του; Το συναισθηματικό φορτίο; Ο χαρακτήρας μας; Ο συνδυασμός όλων αυτών; Πως παρεμβαίνουμε; Πως ‘θεραπεύουμε’;

“Lolla Rossa”

Σάββατο, 17/10/2020, 16.00 – 17.30

Ας επιχειρήσουμε να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Καθένας μας, κάθε άτομο, κουβαλώντας το βάρος του, κουβαλά μία ‘πανοπλία’, που τον προστατεύει ή τον καλύπτει, σωματικά αλλά και συναισθηματικά. Η κίνηση είναι αυτή που φέρνει το άτομο αντιμέτωπο με την ‘πανοπλία’ του, δημιουργώντας νέα βιώματα και συναισθήματα, που οδηγούν συνήθως στην κατανόηση και τη λύση των προβλημάτων του. Το μέχρι χθες άκαμπτο, σώμα, συναίσθημα, αποκτά κίνηση, γίνεται εύκαμπτο, αντιδρά.

Ο καθένας μας λοιπόν, μπορεί να υποψιασθεί ή να αντιληφθεί, ότι η τροφή παίζει κομβικό ρόλο, είναι υποκατάστατο της χαράς, της λύπης, της ανασφάλειας, του άγχους. Όμως, νέα μοντέλα υγιούς συμπεριφοράς οδηγούν έμμεσα, όχι μόνον στην απελευθέρωση όλων αυτών των μέχρι χθες συνδρόμων, αλλά στη μείωση βάρος και στην ανάκτηση όλων εκείνων των χαμένων ικανοτήτων του καθενός.

Έχει αποδειχθεί ότι το συναισθηματικό φορτίο μπλοκάρει κάθε προσπάθεια του σώματος να απελευθερωθεί από το βάρος. Η προσφυγή στην τροφή δείχνει να είναι η μόνη διέξοδος για να καταλαγιάσει η συσσωρευμένη ψυχική και συναισθηματική ένταση. Το φαγητό σε αυτή την περίπτωση λειτουργεί ως ναρκωτικό που κοιμίζει τα ‘ανήσυχα’ συναισθήματα και δίνει μια πλασματική χαρά και ικανοποίηση. Δεν είναι όμως ένας φαύλος κύκλος που υπονομεύει κάθε υγιή δράση; Δεν μοιάζει με εμπόδιο για τις χαρές της ζωής; Δε μοιάζει σα να μη μπορείς να χαρείς τη ζωή;

Πόσο συχνά τρώμε χωρίς να πεινάμε μόνο και μόνο για να ‘κουκουλώσουμε’ τους φόβους, το θυμό, τις εσωτερικές εντάσεις; Πόσες φορές νιώθουμε ότι χάνουμε την κυριαρχία του σώματός μας και δεν μπορούμε να ανακτήσουμε τον έλεγχο; Πόσες φορές σταματώντας το διατροφικό πρόγραμμα, τα κιλά επανέρχονται μαζί με πρόσθετο άγχος;

Υπάρχουν λύσεις και ποιες είναι;

Η επίγνωση των λειτουργιών του σώματος μέσα από Χοροκινητική Θεραπεία και το πρόγραμμα σωματικής συνειδητότητας ,μπορεί να λειτουργήσει ως μέσο στήριξης και ψυχικής ενδυνάμωσης παράλληλα με το διατροφικό πρόγραμμα. Έτσι μαθαίνουμε μαθαίνουμε να ακούμε το σώμα μας, να το αφουγκραζόμαστε και να το εμπιστευόμαστε. Μέσα από τη βιωματική διαδικασία του προγράμματος μαθαίνουμε να μην εστιάζουμε στο φορτίο των κιλών, αλλά στο συναισθηματικό φορτίο που κουβαλάμε .Μέσα από τη κίνηση του σώματος στον χώρο αφήνουμε εικόνες, επιθυμίες, αισθήσεις, σκέψεις, πεποιθήσεις να αναδυθούν μέσα σε μια ατμόσφαιρα εμπιστοσύνης και αποδοχής της μοναδικότητας του καθενός μας. Η βελτίωση της σχέσης με το σώμα μας βοηθά στην αποφόρτιση του άγχους, μας δίνει χαρά και ενισχύει την ικανότητα επικοινωνίας με τους άλλους και το ίδιο μας το σώμα.

Tο πρόγραμμα σωματικής συνειδητότητας μέσω της Χοροκινητικής Θεραπείας για γυναίκες με προβλήματα βάρους λειτουργεί ως μέσο ψυχικής στήριξης και σωματικής ενδυνάμωσης παράλληλα με το διατροφικό σας πρόγραμμα. Μέσω κινητικών ‘ασκήσεων’ συνειδητότητας του σώματος, οι ‘κόμποι’ λύνονται, τα συναισθήματα γίνονται διαχειρίσιμα και η αφοσίωση στο στόχο ολοένα δυναμώνει.

Θέλουμε: να ‘ξεριζωθούν’ οι καταστρεπτικές συνήθειες και να αντικατασταθούν από νέα μοντέλα υγιούς συμπεριφοράς, να δεχτούμε τα μηνύματα που δίνει το σώμα μας και να απαλλαγούμε από το σωματικό αλλά και το ψυχικό βάρος.

Η κίνηση είναι ζωή, είναι η έκφραση της ψυχής και του νου. Το σώμα είναι ο καθρέφτης που απεικονίζει την πραγματικότητά μας, χωρίς τις παραμορφώσεις του νου. Η θεραπευτική αξία του χορού αποτέλεσε τη βάση για την εδραίωση της Χοροθεραπείας στον 20ό αιώνα και εφαρμόζεται σε πολλές χώρες του κόσμου. Τη δεκαετία του ’70 άρχισε να διδάσκεται στα πανεπιστήμια των Η.Π.Α. και λίγο αργότερα στην Ευρώπη. Η επιστημονική έρευνα στον χώρο της Χοροθεραπείας ολοένα διευρύνεται. Στην Ελλάδα η Χοροθεραπεία εφαρμόζεται από το 1987, ενώ το 1993 ιδρύθηκε η Ένωση Χοροθεραπευτών Ελλάδας.

Το πρόγραμμα σωματικής συνειδητότητας για τη διαχείριση βάρους γυναικών υλοποιούν 2 γυναίκες με πολυετή εμπειρία ,έργο και δράση στο επιστημονικό της πεδίο ή κάθε μία :

Δρ. Άννα Παπαγεωργίου, κλινική διατροφολόγος και καθηγήτρια φυσικής αγωγής και η Ιωάννα Κουτίβα, χοροκινητική θεραπεύτρια, σύμβουλος ψυχικής υγείας.

Κλείσε τη θέση σου για αυτό το πρώτο ταξίδι

2106827284

info@evrostia-health

Δώσε ότι πιο πολύτιμο στον εαυτό σου!!! Την αγκαλιά σου μπορείς!!!

Βιογραφικό

Δρ. Άννα Παπαγεωργίου

Η Δρ. Άννα Παπαγεωργίου είναι Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος διδάκτωρ Ιατρικής σχολής Αθηνών και Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής με ειδικότητα στον καλασσικό αθλητισμό. Είναι υπεύθυνη σχεδιασμού προγραμμάτων προαγωγής της Υγείας «Ευρωστία» από το 2005.

Αναπτύσσει και υλοποιεί ομαδικά προγράμματα για γυναίκες, παιδιά και αθλητές. Σπούδασε Κλινική Διαιτολογία στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και Επιστήμη Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με ειδικότητα στον Κλασσικό Αθλητισμό και υπήρξε για 11 έτη αθλήτρια του κλασσικού αθλητισμού. Στη συνέχεια αναγορεύτηκε διδάκτωρ στην Ιατρική Σχολή Αθηνών με εξειδίκευση στο σχεδιασμό προγραμμάτων Προαγωγής της Υγείας για την καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας.

Σήμερα, είναι υπεύθυνη διατροφολόγος στην Παιδιατρική Κλινική ενδοκρινολογίας και ελέγχου Βάρους του Νοσοκομείου ΜΗΤΕΡΑ. Υπήρξε επιστημονική συνεργάτης του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία» όπου και οργάνωσε τα προγράμματα Διατροφικής Αγωγής στο Ιατρείο Παιδικής Παχυσαρκίας και στο κέντρο Εφηβιατρικής. Αγαπάει τα παιδιά και ως μητέρα είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη σε θέματα που αφορούν την ψυχική και σωματική τους υγεία.

Έχει διατελέσει διατροφολόγος αθλητών υψηλού επιπέδου σε επαγγελματικές ομάδες καλαθοσφαίρισης (Ολυμπιακός, Ηλυσιακός, Πανελλήνιος) καθώς και Εθνικές ομάδες (Εθνική Ρυθμικής Γυμναστικής Ανσάμπλ, Εθνική ομάδα Ποδηλασίας, Εθνική ομάδα Χειροσφαίρισης).

Τέλος εργάσθηκε ως Υπεύθυνη έργου στον σχεδιασμό των υπηρεσιών σίτισης και διατροφής στους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες «ΑΘΗΝΑ 2004» και Διευθύντρια Διατροφής στο Ολυμπιακό Στάδιο κατά τους Ολυμπιακούς αγώνες, σχεδιάζοντας το πρόγραμμα διατροφικής υποστήριξης των αθλητών αλλά και το επίσημο μενού για την τελετή έναρξη και λήξη των αγώνων.

Ιωάννα Κουτίβα

Βιογραφικό

Η Ιωάννα Κουτίβα γεννήθηκε στην Αθήνα και έχει ζήσει στην Αυστραλία και στη Γερμανία. Σπούδασε Γερμανική Φιλολογία στην Αθήνα και στη Γερμανία. Δίδαξε στο Πανεπιστήμιο του Bielefeld της Γερμανίας, στο Τμήμα Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Παν/μίου Αθηνών & στο Ιόνιο Παν/μιο.

Έχει ολοκληρώσει τον τριετή κύκλο εκπαίδευσης Χοροθεραπείας της Ένωσης Χοροθεραπευτών Ελλάδας. Παρακολούθησε το πενταετές πρόγραμμα της Ελληνικής Εταιρείας Αναλυτικής Ομαδικής και Οικογενειακής Ψυχοθεραπείας.

Διετέλεσε μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του Εκπαιδευτικού Προγράμματος Χοροθεραπείας και είναι Αντιπρόεδρος και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής της Ένωσης Χοροθεραπευτών Ελλάδας.

Είναι ιδρύτρια και συντονίστρια του Κέντρου Χοροθεραπείας ΣΥΝ ΚΙΝΟΥΜΑΙ με σκοπό την προώθηση, προβολή και διάδοση της Χοροθεραπείας, την προετοιμασία, διοργάνωση και διεξαγωγή σεμιναρίων, εργαστηρίων και διαλέξεων Χοροθεραπείας, την προσφορά ατομικών και ομαδικών συνεδριών που έχουν σαν στόχο την αυτοβελτίωση του ατόμου μέσω της χοροκινητικής έκφρασης.

Αφήστε μια απάντηση