Τι είναι η Χοροθεραπεία

Η Χοροθεραπεία ως θεραπεία μέσω  Τέχνης είναι μια μορφή ολιστικής Ψυχοθεραπείας και την συναντάμε επίσης ως Χοροκινητική Θεραπεία, Χοροκινητική Ψυχοθεραπεία, ή ως Ψυχοθεραπεία μέσω Κίνησης και Χορού.

Η Χοροθεραπεία βοηθά στο να επέλθει μια ένωση μεταξύ σώματος και ψυχής, συναισθήματος και μυαλού. Το άτομο συνειδητοποιεί την αλληλεπίδραση μεταξύ τους και το γεγονός ότι αποτελούν μια ολότητα. Η Χοροθεραπεία εμπλέκει με το ρυθμό, τον εσωτερικό ή της μουσικής, την αυτοσχεδιαστική κίνηση και ροή, χωρίς να αποτελεί ωστόσο μια τεχνική χορού, αφού ευνοεί την αυτοσχεδιαστική έκφραση του ατόμου και όχι την μίμηση και εκμάθηση κινησιολογικών μοτίβων. Η ελεύθερη κίνηση ως μέσο έκφρασης είναι σαν τους ελεύθερους συνειρμούς, με τους οποίους δουλεύει η ψυχαναλυτική θεραπεία. Η ελεύθερη κίνηση μάς φέρνει με έναν άμεσο και χαλαρό τρόπο σε επαφή με τον εαυτό μας και τους άλλους.

Σύμφωνα με τον Αμερικάνικο Σύνδεσμο Χοροθεραπείας (ADTA) η Χοροθεραπεία ορίζεται ως “η ψυχοθεραπευτική χρήση της κίνησης και του χορού, μέσα από την οποία το άτομο συμμετέχει δημιουργικά σε μια διαδικασία που προωθεί τη γνωστική, συναισθηματική και κοινωνική του ολοκλήρωση”. Στην εξέλιξη της Χοροθεραπείας συνετέλεσε και η επανάσταση που σημειώθηκε στον χορό και η μετάβαση από τον κλασικό στο σύγχρονο χορό. Η δυνατότητα αυτοέκφρασης και αυτοπραγμάτωσης μέσω της κίνησης και του χορού σε σχέση με τις αυστηρές και καθορισμένες δομές του μπαλέτου επέφεραν μια αλλαγή στη στάση απέναντι στο χορό. Μέσω του μοντέρνου και αυτοσχεδιαστικού χορού δόθηκε η δυνατότητα πρόσβασης στο ασυνείδητο. Τα νέα δεδομένα των διαφόρων ψυχολογικών προσεγγίσεων όπως των Freud, Adler, Jung, Winnicott, Mahler επηρέασαν τη Χοροθεραπεία. Επίσης η θεωρητική της βάση αντλείται από την Νευροψυχολογία, την Ψυχιατρική, την δυναμική των ομάδων και την ανάλυση της κίνησης (Laban Movement Analysis, Kestenberg Movement Profile, Bartenieff Fundamentals κ.α.

Η Χοροθεραπεία ξεκίνησε τη δεκαετία του ’50 στις ΗΠΑ από πρωτοπόρες δασκάλες χορού που πειραματίστηκαν με τη θεραπευτική πλευρά του χορού σε ψυχιατρικά νοσοκομεία. Η επιτυχία της μεθόδου τους στην κοινωνικοποίηση και τη βελτίωση της ψυχικής υγείας των ασθενών οδήγησε στην καθιέρωση της Χοροθεραπείας ως μιας από τις πιο δημιουργικές θεραπείες. Έτσι σταδιακά εξελίχθηκε σε συγκεκριμένη ψυχοθεραπευτική εκπαίδευση στα πανεπιστήμια, αρχικά στην Αμερική και από το 1974 στην Ευρώπη. 

Στην Ελλάδα εφαρμόζεται η Χοροθεραπεία από το 1987. Η Ένωση Χοροθεραπευτών Ελλάδας ιδρύθηκε το 1993. Είναι μέλος της Αμερικανικής Ένωσης Χοροθεραπευτών (ADTA) και ιδρυτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χοροθεραπευτών (EADMT).