Η Ιωάννα Κουτίβα γεννήθηκε στην Ελλάδα και έχει ζήσει στην Αυστραλία, στην Ελλάδα και στη Γερμανία. Σπούδασε Γερμανική Φιλολογία στην Αθήνα και στη Γερμανία, όπου επίσης σπούδασε Παιδαγωγικά. Δίδαξε στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο στο “Τμήμα Ξένων Γλωσσών Μετάφρασης και Διερμηνείας” και στο Πανεπιστήμιο Αθηνών στο “Τμήμα Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας”. Η ενασχόλησή της στο χώρο της εκπαίδευσης την οδήγησε στην εξερεύνηση του δυναμικού που διαθέτει κάθε άτομο.

Ολοκλήρωσε τον τριετή κύκλο εκπαίδευσης Χοροθεραπείας που οργανώνει η Ένωση Χοροθεραπευτών Ελλάδας. Έχει παρακολουθήσει το πενταετές πρόγραμμα της Ελληνικής Εταιρείας Αναλυτικής Ομαδικής & Οικογενειακής Ψυχοθεραπείας. Η σύζευξη της κίνησης με μια θεωρητική προσέγγιση, όπως αυτής της Ψυχανάλυσης, της προσέφερε μια εμπεριστατωμένη κατάρτιση, η οποία αποτελεί σημαντικό εργαλείο στη δουλειά της.

Έχει παρακολουθήσει κύκλο εισαγωγικών μαθημάτων στη μέθοδο ανάλυσης της κίνησης του Rudolf Laban, ενός συστήματος παρατήρησης, καταγραφής και ανάλυσης των πληροφοριών που μεταφέρει η κίνηση. Έχει ακόμα συμμετάσχει σε εργαστήρια Συστημικής Αναπαράστασης με τον Bert Hellinger, θεραπευτικής προσέγγισης Gestalt και σε εργαστήρια EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) για την αντιμετώπιση του ψυχικού τραύματος. Έχει παρακολουθήσει  κύκλους μαθημάτων με θέμα “Εφαρμογές Συμβουλευτικής Ψυχολογίας” στα πλαίσια του Προγράμματος Επιμόρφωσης Ενηλίκων του Κολλεγίου Αθηνών.
Επίσης συμμετείχε στο Πρόγραμμα του ΙΚΥ στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Lifelong Learning Programm, Τheatre of Organic Learning (TOOL), με θέμα “Το θέατρο στη δια βίου εκπαίδευση”.

Έχει συμμετάσχει σε συνέδρια θεραπείας μέσω Τέχνης (Χοροθεραπεία, Μουσικοθεραπεία στην Ελλάδα και στη Γερμανία). Έχει διοργανώσει παρουσιάσεις και έχει δώσει συνεντεύξεις στην τηλεόραση με θέμα την θεραπευτική χρήση της Χοροθεραπείας.

Απασχολήθηκε ως Χοροθεραπεύτρια στο Κέντρο Απεξάρτησης “18 ΑΝΩ”, στη Στέγη Γερόντων Φιλόπτωχων “Αγ. Νεκτάριος” και στην Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης “ΗΛΙΑΝΘΗ” του Κέντρου Κοινωνικής Φροντίδας Ατόμων με Νοητική Υστέρηση “ΕΣΤΙΑ”.
Έχει διοργανώσει βιωματικές ομάδες Χοροθεραπείας στα πλαίσια του Ελληνογερμανικού Αθλητικού και Πολιτιστικού Συλλόγου στην Γερμανική Σχολή Αθηνών και στο Κολλέγιο Αθηνών καθώς και σε άλλους χώρους. 

Είναι τέως Αντιπρόεδρος της Ένωση Χοροθεραπευτών Ελλάδας. Διετέλεσε μέλος της  Επιστημονικής Επιτροπής του Εκπαιδευτικού Προγράμματος Χοροθεραπείας που διοργανώνει η Ένωση Χοροθεραπευτών Ελλάδας  και είναι διδάσκουσα στο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα.

Είναι πρόσεδρο μέλος του Ελληνικού Ινστιτούτου Αναλυτικής Ψυχοθεραπείας Ομάδας & Οικογένειας (ΕΛ.ΕΚ.ΙΝ.) και διδάσκουσα στο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα του Ινστιτούτου.

Είναι η συντονίστρια του Κέντρου Χοροθεραπείας ΣΥΝ ΚΙΝΟΥΜΑΙ.

Συντονίζει και διοργανώνει σεμινάρια, εργαστήρια και βιωματικές ομάδες Χοροθεραπείας. Αναλαμβάνει ατομικές συνεδρίες Χοροθεραπείας και Συμβουλευτικής.

ΙΩΑΝΝΑ ΚΟΥΤΙΒΑ, GDTR Sr  (Greek Dance Therapy Registered Senior)

Χοροθεραπεύτρια

Αναλυτική Ψυχοθεραπεύτρια

Πρόσεδρο μέλος του Ελληνικού Ινστιτούτου Αναλυτικής Ψυχοθεραπείας Ομάδας & Οικογένειας (ΕΛ.ΕΚ.ΙΝ.)