Πως διαμορφώνεται μια συνεδρία Χοροθεραπείας, ατομική ή ομαδική
Μια συνεδρία Χοροθεραπείας (ατομική ή ομαδική) διαμορφώνεται σύμφωνα με τις ανάγκες των ατόμων την ημέρα της συνάντησης. Συνήθως υπάρχει ένα λεκτικό μέρος στην αρχή, όπως σε κάθε μορφή Ψυχοθεραπείας, ακολουθεί το κινητικό κομμάτι και τέλος υπάρχει πάλι ένα λεκτικό μέρος. Με το λεκτικό μέρος στην αρχή προσπαθούμε να εντοπίσουμε την κατάσταση των μελών στο εδώ και τώρα, αντλώντας από αυτό υλικό για το κινητικό μέρος. Η συζήτηση στο τέλος έχει σαν σκοπό την ανάλυση και κατανόηση αυτών που αναδύθηκαν μέσω της κίνησης. Το κινητικό μέρος αποτελείται από την εσωτερική ή/και την εξωτερική, αυθόρμητη, ελεύθερη κίνηση. Αυτός ο εσωτερικός διάλογος με το σώμα έχει σαν στόχο την πρόσβαση στο ασυνείδητο υλικό και την έκφρασή του. Με αυτόν τον τρόπο επιδιώκεται η επανασύνδεση του ατόμου με το σώμα του, τα συναισθήματα και τις σκέψεις του, όπως αυτά βιώνονται και εκδηλώνονται ψυχοσωματικά ως ένα όλον, καθώς και η ανασυγκρότηση και αποκατάσταση των ‘θεμελίων’ του ψυχισμού του.
Σκοπός μας είναι να εναρμονίσουμε τον εσωτερικό με τον εξωτερικό μας κόσμο μέσω της συνειδητοποίησης της αυθόρμητης κίνησης που μέσω αυτής εκφράζονται αισθήσεις, συναισθήματα και σκέψεις. Να μάθουμε να ακούμε το σώμα μας, να αντιλαμβανόμαστε τα μηνύματά του. Να συνδέσουμε το νου με το σώμα μέσα από μια δημιουργική διαδικασία, την οποία όλοι μας διαθέτουμε και η οποία είναι καλλιεργήσιμη. Στόχος μας επίσης είναι η χρήση του μυϊκού μας συστήματος προς βελτίωση της ψυχοσωματικής μας κατάστασης και η ανάπτυξη και διατήρηση της αυτοεκτίμησης και της κοινωνικής αλληλεπίδρασης, αξιοποιώντας τις ευεργετικές ιδιότητες της προσωπικής κίνησης. Το άτομο έρχεται σε επαφή με τα συναισθήματά του, τις αντιδράσεις του και με τους χαρακτηριστικούς τρόπους, με τους οποίους σχετίζεται με τους άλλους, βοηθούμενο έτσι να εντοπίσει και να δοκιμάσει νέες δυνατότητες που θα του επιφέρουν μια ομαλότητα και ισορροπία στην ζωή του. Τόσο στις ατομικές, όσο και στις ομαδικές συνεδρίες, προτείνεται να υπάρχει μια συστηματική παρακολούθηση. Η τακτικότητα εξασφαλίζει τη συνοχή της θεραπευτικής διαδικασίας. Με αυτόν τον τρόπο διαμορφώνεται στις συνεδρίες μια σταθερότητα και ασφάλεια και κτίζεται η εμπιστοσύνη μεταξύ του θεραπευτή και του θεραπευομένου και των μελών της ομάδας.
Οι βιωματικές ομάδες λειτουργούν με περιορισμένο αριθμό ατόμων (έως 8 άτομα). Η ομάδα είναι ανοιχτή έως ότου καλυφθεί ο ανώτατος αριθμός των ατόμων. Τα άτομα που επιθυμούν να λάβουν μέρος σε βιωματική ομάδα, απαιτείται αρχικά μια ατομική συνεδρία γνωριμίας και στην συνέχεια 3-4 ατομικές συνεδρίες με σκοπό το άτομο να ενταχθεί στην ομάδα. Για τα άτομα που επιθυμούν να ξεκινήσουν ατομικές συνεδρίες, απαιτείται αρχικά μια συνεδρία γνωριμίας. Η συχνότητα των συναντήσεων καθορίζεται από κοινού με τον θεραπευτή. Η διάρκεια κάθε συνάντησης είναι 50 λεπτά. Σε περίπτωση που κάποιο μέλος της ομάδας θέλει να αποχωρήσει από την ομάδα, το ανακοινώνει 6 βδομάδες πριν αποχωρήσει, με σκοπό να επεξεργαστούν, τόσο το ίδιο άτομο όσο και τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας, την διαδικασία του αποχωρισμού. Το ίδιο ισχύει και για τις ατομικές συνεδρίες.
Εργαλεία της Χοροθεραπείας
Εργαλεία του Χοροθεραπευτή μπορούν να αποτελούν οι κινητικοί αυτοσχεδιασμοί, η χρήση μουσικών οργάνων ή βοηθητικά αντικείμενα, όπως αντικείμενα από ύφασμα, μπάλες, λάστιχα, σκηνικά, μάσκες κ.ά.
Επίσης η χρήση των εικαστικών μέσων, όπως η ζωγραφική, το θέατρο/δραματοποίηση, τα παιχνίδια σωματικής δράσης και αλληλεπίδρασης, οι ασκήσεις αναπνοής και χαλάρωσης, η επεξεργασία εσωτερικών εικόνων, οι πειραματισμοί με τη φωνή, μπορούν να αποτελέσουν βοηθητικά εργαλεία.
Η χρήση της μουσικής είναι προαιρετική και χρησιμοποιείται ως βοηθητικό μέσο για την έκφραση των συναισθημάτων, ως ενωτικό στοιχείο μεταξύ των μελών της ομάδας που δημιουργεί όρια και πλαίσια.