Εισαγωγικά σεμινάρια

Βιωματικές ομάδες

Ατομικές συνεδρίες

Σεμινάρια συνεχιζόμενης εκπαίδευσης

Συναντήσεις γνωριμίας 
με την Χοροθεραπεία
     


Ίσως να είμαι προκατειλημμένη όταν ισχυρίζομαι, ότι ο άνθρωπος που χορεύει μπορεί να είναι ένα από τα ευτυχέστερα, πιο ισορροπημένα πλάσματα στον κόσμο. Συντονίζεται με τον ρυθμό, αγαπά τις εναλλαγές, από τις πιο αρμονικές μέχρι και τις πιο αντιφατικές. Αυτός και μόνο μπορεί να καταλάβει τον δικό του χώρο, μέσα στον οποίο κινείται. Αυτή η ενθουσιώδης θετική στάση απέναντι στη ζωή είναι η δύναμή του, η ασφάλειά του. Ο ρυθμός και η μελωδία, η ενέργεια και η αίσθηση του χώρου τον ακολουθούν στη διάρκεια της ζωής του πάνω σε αυτή τη γη...

Trudi Schopp
Χορεύτρια - Χοροθεραπεύτρια


Τι είναι η Χοροθεραπεία

Η Χοροθεραπεία είναι μια μορφή ψυχοθεραπείας. Είναι μια σωματική θεραπεία μέσω της Τέχνης. Η Χοροθεραπεία χρησιμοποιεί το δυναμικό και τη θεραπευτική δυνατότητα που έχει το σώμα μας. Στη Χοροθεραπεία μαθαίνουμε να ακούμε, να αφουγκραζόμαστε το σώμα μας και να εμπιστευόμαστε το γεγονός ότι μέσα στο σώμα μας κατοικούν ασυνείδητες και απωθημένες καταστάσεις, οι οποίες χρειάζεται να εκφραστούν για να συνειδητοποιηθούν.

Η Χοροθεραπεία βοηθά στο να επέλθει μια ένωση μεταξύ σώματος και ψυχής, συναισθήματος και μυαλού. Το άτομο συνειδητοποιεί την αλληλεπίδραση μεταξύ τους και το γεγονός ότι αποτελούν μια ολότητα. Η Χοροθεραπεία είναι μια διαδικασία μεταξύ του «κινούμαι» και του «με κινούν» παρορμήσεις, συναισθήματα, αισθήσεις του σώματός μου, που στόχος μας είναι να γνωρίσουμε. Η ελεύθερη κίνηση μάς φέρνει με έναν άμεσο και χαλαρό τρόπο σε επαφή με τον εαυτό μας και τους άλλους.

Σύμφωνα με τον Αμερικανικό Σύνδεσμο Χοροθεραπείας (ADTA) η Χοροθεραπεία ορίζεται ως «η ψυχοθεραπευτική χρήση της κίνησης και του χορού, μέσα από την οποία το άτομο συμμετέχει δημιουργικά σε μια διαδικασία που προωθεί τη γνωστική, συναισθηματική και κοινωνική του ολοκλήρωση».

Η προσέγγιση αυτή έχει τις ρίζες της στο μακρινό παρελθόν. Ο χορός υπήρξε μια από τις πρώτες μορφές ανθρώπινης έκφρασης, ως τελετουργία, ως μέσο έκφρασης ή ως μέσο επικοινωνίας. Επίσης χρησιμοποιήθηκε ως θεραπευτικό εργαλείο για την επίτευξη της σωματικής και πνευματικής ισορροπίας.

Η Χοροθεραπεία συγκαταλέγεται στις θεραπείες μέσω τέχνης, όπως η Mουσικοθεραπεία, η Δραματοθεραπεία, η Εικαστική θεραπεία, μέσω των οποίων οι ανυπόφορες, αγχωτικές, απωθημένες καταστάσεις αναδύονται κάτω από το πέπλο της δημιουργικότητας. Το άγχος υποτάσσεται στην τέχνη και μετουσιώνεται σε δράση.

Στην εξέλιξη της Χοροθεραπείας συνετέλεσε και η επανάσταση που σημειώθηκε στον χορό και η μετάβαση από τον κλασικό στο σύγχρονο χορό. Η δυνατότητα αυτοέκφρασης και αυτοπραγμάτωσης μέσω της κίνησης και του χορού σε σχέση με τις αυστηρές και καθορισμένες δομές του μπαλέτου επέφεραν μια αλλαγή στη στάση απέναντι στο χορό. Μέσω του μοντέρνου και αυτοσχεδιαστικού χορού δόθηκε η δυνατότητα πρόσβασης στο ασυνείδητο. Τα νέα δεδομένα των διαφόρων ψυχολογικών προσεγγίσεων όπως των Freud, Adler, Jung, Winnicott, Mahler επηρέασαν τη Χοροθεραπεία.

Η Χοροθεραπεία ξεκίνησε τη δεκαετία του ’50 στις ΗΠΑ από πρωτοπόρες δασκάλες χορού που πειραματίστηκαν με τη θεραπευτική πλευρά του χορού σε ψυχιατρικά νοσοκομεία. Η επιτυχία της μεθόδου τους στην κοινωνικοποίηση και τη βελτίωση της ψυχικής υγείας των ασθενών οδήγησε στην καθιέρωση της Χοροθεραπείας ως μιας από τις πιο δημιουργικές θεραπείες. Έτσι σταδιακά εξελίχθηκε σε συγκεκριμένη ψυχοθεραπευτική εκπαίδευση στα πανεπιστήμια, αρχικά στην Αμερική και από το 1974 στην Ευρώπη. Στην Ελλάδα εφαρμόζεται από το 1987.H χοροθεραπεία είναι μια ψυχοθεραπευτική δραστηριότητα που επιτρέπει στον άνθρωπο να αφυπνίσει τη λειτουργική ευχαρίστηση του σώματος, να ξαναβρεί την ψυχοσωματική ενότητα, να συμβολίσει τις ενορμήσεις του με ένα κινητικό λεξιλόγιο, να υπερβεί τον εαυτό του και να επιφέρει τη μεταλλαγή, δηλαδή τη μετουσίωση.

France Schott-Billmann, ψυχαναλύτρια, χοροθεραπεύτρια
Η Τέχνη μας δόθηκε για να μην πεθάνουμε εξαιτίας της αλήθειας.

Friedrich Nietzsche, φιλόσοφος